Ücretsiz Full Oyun ve Program İndir – İndirNetTR

Steam Nedir? Nasıl Kullanılır?

steam logo

Steam Nedir ?

Steam, Valve Corporation tarafından geliştirilen çok oyunculu bir platformdur. Oyunları veya ilgili medyayı çevrimiçi dağıtmak için kullanılır. Kullanıcıya, birden fazla bilgisayar arasında oyun yükleme ile bunların otomatik güncelleştirilmesi, arkadaş listeleri ve grupları gibi topluluk özelliklerinin yanı sıra oyun içi ses ve sohbet özelliklerinin sağlar. Steam, başlangıçta Microsoft Windows için geliştirilmiş olup, günümüzde Mac OS X, Linux, PlayStation 4, iOS ve Android mobil cihazlar için sınırlı işlevsellik içerecek şekilde genişletilmiştir. Oyun yazılımı için bir merkez olmanın yanı sıra, eğitim yazılımları için okullarda kullanılmak üzere değiştirilmiş işlevselliğe sahip Steam’in bir sürümünü bulunmaktadır. Steam mağazasında bir çok tek oyunculu platforma sahip oyun da bulunmaktadır.

Bilgisayar oyun dünyasının geçmiş yıllarında, kutulu oyun satın alma gibi bir gerçek bulunmaktaydı. Oyunların ücretini ödeyip satın alabilir ve kutu içerisinde çıkan CD/DVD ile bilgisayarınıza kurulumunu yapabilirdiniz. Ancak internet hızlarının artmasıyla birlikte, oyunlar çevrimiçi satın alınabilir hale geldi. Artık her çıkan oyun Steam üzerinden satışa sunulmakta ve bazıları sadece Steam satışını tercih etmektedir. Steam üzerinden oyun satmak korsan yazılımın önüne tamamen geçmekte olup, kullanıcı içinde satın almış olduğu oyunu istediği bilgisayarda oynamasına imkan tanımaktadır. Durum böyle olunca Steam kullanmak için çok daha fazla sebebe ihtiyaç bulunmamaktadır.

Steam Neden Bu Kadar Tutuldu ?

Dünya üzerinde “oyuncu” olarak tanımladığımız bir insan topluluğu bulunmaktadır. Milyonlarca insandan oluşan bu topluluğun genel özelliğine bakacak olursak, birçok şeyi ve insanı sevmemek olacaktır. Bu grup alıştıkları oyun ve kullandıkları programların dışına çıkmayı pek sevmezler. Çünkü eğer bir oyunda başarılı iseler kendi ayarlarının değişmesinin onları zayıflatacağını düşünmektedirler. Steam’in işte tutulmasının altındaki gizli gerçek budur. Bu alanda üretilen ilk yazılım Steam’dir ve neredeyse 20 yıla yakın süredir hizmet vermektedir. Half-Life, Left4Dead, Counter-Strike ve Portal gibi sevilen oyunların üreticisi olan Valve’nin arkasında olduğu bir yazılımdır. Valve şirketi, oyun dünyasının en sevilen ve en alaycı kişisi olan Gabe Newell tarafından yönetilmektedir.

Cloud Steam Nedir ?

Steam üzerinde oyun oynarken her oyuna özel kendi ayarlarınız bulunmaktadır. Ayrıca oyunlar içerisinde kazandığınız madalya, ödüller ve çeşitli silah vs. geliştirilmeleri hesabınızda kayıt altında tutulmakta olup, bunlar Steam’in bulut sunucusunun, size özel olarak ayrılan alanında kayıt altına tutulmaktadır. Yeni bir bilgisayar satın aldığınızda veya farklı bir bilgisayardan Steam hesabınıza giriş yaptığınızda, tüm kayıtlar otomatik olarak “Cloud Steam” servisi tarafından geri getirilmektedir. Cloud Steam, oyuncuların kişisel verilerinin korunması amacıyla hizmet vermekte olan bir servistir.

Steam Nasıl Kullanılır ?

Steam kullanmaya başlamadan önce buradan Steam’in en güncel versiyonunu indirerek bilgisayarınıza kurun. Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra eğer Steam hesabınıza bulunmuyorsa, yeni üyelik oluşturarak, Steam’e giriş yapın. Bulunmuyorsa kullanıcı adı ve şifrenizle birlikte giriş yapabilirsiniz.

steam kullanımı

Başarıyla giriş yaptığınızda aşağıdaki gibi Steam menüsüyle karşılaşacaksınız. Üst kısımda bulunan menünün özelikleri şu şekildedir;

1- Mağaza: Steam üzerinden satın almak istediğiniz her türlü oyun, yazılım, eğitim setleri burada gösterilmektedir. En son çıkan ürünleri, güncel indirimleri buradan görebilir ve tercihinizi yapabilirsiniz.

2- Kütüphane: Satın almış olduğunuz tüm ürünlere erişim sağlayabilir, hemen kullanmaya başlayabilir veya güncelleştirmeleri yapabilirsiniz.

3- Topluluk: Steam üzerinde bulunan diğer oyuncularla iletişime geçebilir, topluluklara üye olabilir ve yeni arkadaşlıklar için istek gönderebilirsiniz.

4- Standveil: Bu kısımda sizin Steam’e üye olduğunuz kullanıcı adı gösterilecektir. Arkadaş listenize erişebilir, profil bilgilerinizi değiştirebilir, kazandığınız rozet ve envanterleri görebilirsiniz.

Sağ üst kısımda bulunan arama kutusundan satın almak istediğiniz herhangi bir oyun bulunuyorsa ismini yazdıktan sonra sayfasına giriş yapabilirsiniz. Buradan gerekli aşamaları takip ederek satın alma işlemini gerçekleştireceksiniz. Yazımızın devamında Steam’den oyun alma ile ilgili bilgileri aktaracağız.

Steam Hesap Açma

Steam’i yükledikten sonra ilk açılışta alağıdaki ekranla karşılaşacaksınız. Eğer ilk defa kullanmaya başlayacaksanız “Yeni Hesap Oluştur”a tıklayın ve gerekli formları doldurarak ilerleyin. Mail adresinize gelen aktivasyon kodunu onayladıktan sonra hesabınıza giriş yapabilirsiniz.

steam hesap açma

 

Steam’den Oyun Alma

Steam’den oyun alabilmek için kredi kartınız bulunması gerektiğini hatırlatalım. Kredi kartı sahibi olduğunuzu varsayarak yazımıza devam ediyoruz.

Steam mağazasında ana sayfada bulunan oyunlar indirime girmiş olanlardır. Belirli günlerde neredeyse Steam üzerinde satışı sunulmakta olan tüm oyunlar indirime girebilmektedir. Kış ve yaz aylarının başlangıcında, Black Friday olarak adlandırılan alışveriş çılgınlığı zamanlarında çok büyük indirimler olmaktadır. Eğer oyunu almak için aceleniz yoksa bu indirimleri beklemenizi tavsiye edebiliriz.

Mağaza sayfasının sağ üst kısmında bulunan arama kutusundan satın almak istediğiniz oyunun ismini yazarak sayfasına giriş yapın. Aşağıdaki gibi bir sayfayla karşılaşacaksınız. Bizler örnek olması açısında “Football Manager 2018” oyununun sayfasına girdik ve bunu satın almayı sizlere göstereceğiz.

steam oyun satın alma

Gördüğünüz gibi oyunun %66 indirimde olduğu için şu anda elimizde bir fırsat bulunuyor ve bunu kaçırmayacağız. “Football Manager 2018 Satın Alın” yazısının altında Yeşil olarak belirtilen “Sepete Ekle” butonuna tıklıyoruz.

steam oyun satın alma

Oyunu sepetimize ekledikten sonra “Kendim için satın al” ve “Hediye olarak satın al” olarak 2 adet seçenekle karşılaşacaksınız. Eğer oyunu herhangi bir arkadaşınızın hesabına göndermek ve ona hediye etmek istiyorsanız “Hediye olarak satın al”ı tıklayıp devam edebilirsiniz. “Kendim için satın al” butonuna basıp ilerlerseniz, satın aldığınız oyun sizin hesabınıza yüklenecektir.

steam oyun satın alma

Seçiminizi yaptıktan sonra sizden adres ve kredi kartı bilgilerinizi girmeniz istenecektir. Adres bilgilerinin gerçek olmasının pek önemi bulunmamaktadır. Fatura adresi bu bilgilere göre düzenlenecektir. Önemli olan kredi kartı bilgilerinizin doğruluğudur. Bilgileri girip, ilerledikten sonra oyun satın alınacak ve “Oyun Kütüphanesi” üzerinde gözükmeye başlayacaktır.

Oyun satın alındıktan sonra boyutuna ve internet hızınıza bağlı olmak üzere indirilme işlemi başlayacaktır. İndirme tamamlanınca oyunu oynamaya başlayabilirsiniz.

Steam’den Oyun Nasıl Silinir ?

1- Steam sayfasında sağ üst köşede “Profil İsmi”nizin üzerine tıklayın. Açılan menüde “Hesap Detayları”na tıkladıktan sonra aşağıdaki sayfayı açın. (Bu sayfada hesabınıza bulunan para miktarını ve satın aldığınız oyunlarla ilgili detaylı bilgiye erişebilirsiniz.)

steam oyun silme

2- “Satın Alma Geçmişini Görüntüle” bölümüne tıklayıp, sayfayı açın.

3- Steam hesabınıza aktif olarak bulunan ve önceden satın almış olduğunuz tüm oyunlar burada listelenecektir. Silmek istediğiniz oyuna tıklayın.

steam oyun silme

4- En alt kısımda silmek istediğiniz oyun gözükecektir. Üzerine gelin ve tıkladıktan sonra sayfasının açılmasını bekleyin. Biz silmek için “Counter-Strike Global Offensive” oyununu tercih ettik.

steam oyun silme

5- Açılan sayfada “Bu oyunu hesabımdan kalıcı olarak kaldırmak istiyorum” seçeneğine tıklayın ve ilerleyin.

steam oyun silme

6- “Tamam, listelenen oyunların hesabından kalıcı olarak kaldır” bölümüne tıkladığınızda, oyun geri gelmeyecek şekilde hesabınızdan silinecektir.

steam oyun silme

Not: Bu işlemleri yaptıktan sonra sildiğiniz oyunu eğer tekrar yüklemek istiyorsanız satın almanız gerekmektedir. Bu yüzden oyunu silmeden önce kesin olarak karar vermenizi tavsiye ediyoruz.

Steam’den Oyun Nasıl İade Edilir ?

İade talebinde bulunmadan önce bilmeniz gerekir ki; 6 ay öncesine kadar satın aldığınız oyunlar için talepte bulunabilirsiniz. Ancak eğer oyun 14 günden fazla süre önce satın alındıysa ve satın alınan oyun 120 dakikadan fazla süre oynandıysa iade edilme ihtimali oranı düşmektedir. İade isteğinizi oluşturun ancak kesin iade edilecek gibi bir düşünceye kapılmayın.

Steam üst menüsünde bulunan “Yardım > Steam Destek” bölümüne giriş yapın veya tarayıcınızdan https://help.steampowered.com/tr/ adresine ilerleyin.

Alt kısımda bulunan menüden, “Oyunlar, Yazılım, vs.” yazısına tıklayıp, sayfayı açın

steam oyun nasıl iade edilir

Karşınıza çıkan listeden satın aldığınız oyunu bulun ve  üzerine tıklayın.

steam oyun nasıl iade edilir

Oyuna tıkladıktan sonra açılan menüde “Umduğum gibi değil” yazısını bulun ve tıklayın.

steam oyun nasıl iade edilir

“İade Talebinde Bulunmak İstiyorum” yazısına tıklayın.

steam oyun nasıl iade edilir

Satın almış olduğunuz miktarın kredi kartınıza mı yoksa Steam Cüzdan hesabınıza mı aktarılmasını istiyorsanız, seçimini yapın. (Bizim satın almamız 6 ayı geçtiği için aşağıdaki görüntüyle karşılaştık, sizde bu durum farklı olacağından bir sonraki aşamaya ilerleyebilirsiniz.)

steam oyun nasıl iade edilir

“İsteği Gönder” butonuna tıkladıktan sonra, iade işlemi yapılmaya başlanacaktır.

Steam Nasıl Güncellenir ? Nasıl Türkçe Yapılır ?

Steam güncellemesi, siz uygulamayı açtığınız anda kontrol edilecek eğer yeni bir sürüm varsa otomatik olarak bağlayacaktır. Durdurmak ve daha sonra tekrar başlatmak isterseniz işletim sisteminin sağ alt kısmında bulunan araç çubuğundaki “Steam” simgesine sağ tıklayıp, ilgili bölüme geçiş yapabilirsiniz.

Steam’i Türkçe diline veya herhangi farklı bir dilde kullanabilmek için sağ üst kısımda “Profil İsmi”nizin bulunduğu alan tıklayıp, açılan menüde “Hesap Detayları”na giriş yapın.

Sol tarafta bulunan “Dil Tercihleri” kısmına girdikten sonra aşağıda gördüğünüz şekilde diller gözükecektir. İstediğinizi seçerek “Kaydet” dedikten sonra Steam dilini değiştirmiş olacaksınız.

Steam İndirimleri Ne Zaman ?

Steam üzerinde her zaman belirli oyunların indirimleri bulunmaktadır. “Mağaza” açılış sayfasında en popüler ve en güncel indirimleri her zaman bulabilmeniz mümkündür. Ancak belirli dönemlerde steam üzerinde satışı yapılmakta olan binlerce oyunlara, bir anda çok yüksek oranlarda indirim uygulanmaktadır. Bu indirim dönemleri genellikle kış ve yaz mevsimlerinin başlangıcında yapılmaktadır. “Black Friday” yani Türkçesiyle “Kara Cuma” olarak bilinen ve yılın belirli dönemlerinde yapılan indirim gününde de aynı şekilde indirim uygulanmaktadır.  Bu durumlarda Steam üzerinden istediğiniz oyunu, çok uygun fiyatlara satın alma şansınız bulunmaktadır.

Benzer Yazilar

Steam Nedir? Nasıl Kullanılır? için Yorum Yap

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?